Premià de Dalt

Auge de l’extrema dreta: realitat o llenguatge?

  • Actualizado:
  • Creado:

Escrit del PSC de Premià de Dalt a la revista municipal "La Pinassa".

S’han fet molts diagnòstics d’intel·lectuals, polítics i analistes sobre les causes de l’aparició de l’extrema dreta a Europa, a la resta del món i recentment a Espanya, per la qual cosa no afegirem res més en aquest sentit. El que sí que volem assenyalar són les causes que estan col·laborant a que el creixement de l’extrema dreta s’acceleri.

D’una banda, l’excessiva notorietat que se li està donant des del món polític i periodístic, el que està convertint el creixement en una profecia auto complerta. D’altra banda, al llenguatge agressiu i la banalitat amb què la dreta política i mediàtica tracta conceptes com feixisme o cop d’estat, llenguatge que salta a la ciutadania i que aquesta incorpora al seu llenguatge habitual. Hi ha una frase popular atribuïda a Oscar Wilde que explica molt bé la importància de donar excessiva notorietat, “allò important és que parlin de mi, encara que sigui malament”. També n’hi ha una altra d’Goebbels, que explica bé la intencionalitat de la banalitat (o mentida) per introduir un concepte entre la societat, “una mentida repetida mil vegades esdevé una veritat”.

Dit això, què fer? És difícil trobar un tractament, perquè simplificant molt, les societats estan dividides entre progressistes i reaccionaris. Als reaccionaris els interessa mantenir aquesta tensió i els progressistes no troben un antídot, ja que d’alguna manera representen el “status quo” que ens ha portat a aquesta situació i, a més, el seu llenguatge no té l’èpica dels reaccionaris. Des de la ciutadania, només ens queda no caure en la banalitat del llenguatge i denunciar les mentides repetides mil vegades.